Thursday, March 22, 2012

moromoro & Mali


Ondanks de staatsgreep in Mali blijft Moromoro verbonden met Mali. De activiteiten in Mali zijn rustig. De meeste activiteiten zijn in Senegal, omdat daar meer kennis en vaardigheid van Moromoro is en beter een sociale doel kan worden behaald door de samenwerking met
kwekerij Fadial.

Moromoro als kunstnijverheid
De kennis en vaardigheid van het materiaal, de de plantaardige keramiek, gemaakt van de pit van de Danke vrucht wordt in Senegal van (groot)moeder op (klein)dochter overgedragen. Deze accessoires worden door de Loube (een bepaalde kaste van het Toucouleur volk) gemaakt. Door deze kennis over te dragen is men erin geslaagd om naast kleine sieraden ook grote potten te maken. Voor deze techniek is vaardigheid, techniek en kennis van de plantaardige materie nodig.

Moromoro als sociale onderneming
Het sociale doel van moromoro is om te herinvesteren in het planten van Dankebomen. Hiervoor wordt kennis opgebouwd om deze in het wild groeiende boom te kunnen kweken. Dit wordt gedaan door Kwekerij Fadial.
Dit heeft een aantal voordelen
- Moromoro draagt bij tot het kweken van Danke vruchten waarvan de pitten ge-upcycled kunnen worden tot accessoires.
- In de Sine Saloum regio van Senegal is droge en zoute grond. Door meer bomen te planten, die in deze omgeving van nature voorkomen wordt de verwoestijning verminderd.
- Meer bomen is beter voor de biodiversiteit

Moromoro zit nog in de start-up fase en is nog in ontwikkeling om in een passende vorm op de westerse markt te worden geïntroduceerd. De wens is er zeker om in de toekomst ook in Mali projecten op te zetten.

No comments:

Post a Comment