De markt in de stad is druk met leven. Basty loopt voorop naar de plek waar baya’s (heupkettingen), parfum en kleine wikkelrokken worden verkocht. Ze heeft een kaartje van een verkoopster, die ze eerder heeft gebeld om af te spreken met de vrouw die moromoro aan haar verkoopt.
moromoro accesoires mix met kleurige glaskraaltjes met parelmoerglans |
De vrouw die moromoro kettingen maakt is op reis. Jammer, maar wij hebben geen tijd om nog eens terug te komen. Daarbij is het de vraag of ze hun bron willen delen. Gelukkig is zij niet de enige verkoopster en we vragen verder. Na enig aandringen vertelt een andere verkoopster dat er in Majnambougou (wijk in Bamako)vrouwen zijn die stof verven. Daar zijn ook vrouwen die moromoro kralen en accessoires maken. Met deze aanwijzingen vervolgen we de zoektocht per taxi in deze wijk.
Het is duidelijk dat hier geverfd wordt. Het gekleurde verfwater wordt buiten weggegooid en laat blauwe sporen achter dat afsteekt bij de rode grond. De huizen zijn van leem en er ligt veel afval. Bij een groepje vrouwen vragen we verder. Een vrouw loopt mee naar een ander groepje vrouwen. Daar kent men iemand. We worden begeleid naar haar huis. Aan de zijkant van het huisje zit de familie in de schaduw. Kinderen kijken hier op van een toubab (blanke) en willen me even aanraken. Een vrouw is bezig met haarvlechten.
Basty vraagt de vrouw of zij moromorokralen maakt. Awo is het antwoord, dat ja betekent. Er worden stoelen gepakt en ze pakt een zak met kettingen. Er zitten mooie bij, niet veel verschillende kralen, wel naturel en gemixed met gekleurde kralen als op de markt. We spreken af om zaterdag terug te komen voor een interview en foto’s te maken. Fatima Sacko lijkt de opdracht te begrijpen. In de loop van de week gaat ze aan de slag om de vruchten te zoeken en het proces voor te bereiden. Ze krijgt een voorschot op de kosten. Wij gaan per douroudounie (lokale groene busjes) terug naar huis. Moe maar blij dat we dit alvast hebben ondernomen.
No comments:
Post a Comment