Wednesday, January 4, 2012

Kwekerij Fadial

zaterdag 24 december
Marie en Dick zijn sinds 2011 druk bezig met de opzet van kwekerij in Fadial. Dat betreft alles wat nodig is voor het planten en kweken van bomen en groenten. Beetje bij beetje wordt het beter en wordt de opbrengst beter. Er kan in de eerste levensbehoefte worden voorzien. Er is nog een te kort aan kennis en middelen.

De opbrengst van groenten wordt lokaal gretig afgenomen. Dat motiveert om door te gaan met de kwekerij. Om de kwekerij echter goed op te zetten is meer vakkennis nodig en landbouwwerktuigen. Marie en Dick hopen dat er tuiders zijn die tijd of kennis of middelen willen delen met de kwekerij. 

Op dit moment wordt al het werk op het land nog handmatig gedaan. Het zou fijn zijn als er gereedschap is om het werk efficienter te kunnen verrichten. Een kleine tractor met aanhangwagen bijvoorbeeld, waarmee onder de fruitbomen door gereden kan worden (eventueel een kraan erop). Ook snoei gereedschap, sproei-instalatie, een trapleer, enzovoort zijn welkom. Er is hier niets, behalve een waterpomp. Deze pomp is net gekocht via stiching Kwekerij Fadial.

De kwekerij wil een kleine kas van 20 bij 8 meter zonder glas opzetten. Dick gaat er gaas overheen spannen, zo kunnen zij beter het ongedierte en de vogels (die erg mooi zijn) bestrijden. Als er een tuinder is die zijn kas vernieuwd en of weg doet, is de oude meer dan welkom bij de kwekerij.

De kwekerij wil met andere technieken op een milieuvriendelijke manier kijken hoe de kwaliteit, variatiet en kwantiteit van gewassen kan worden verbeterd. Dit is een grote uitdaging in het droge landschap. Daarnaast wordt er tijd besteed aan het kweken van zaden en conserveren van groeten en fruit.

2 comments:

  1. they need more permaculture!
    prachtig voorbeeld van mensen met hart en verstand in hun hoofd.

    ReplyDelete
  2. Zeker een mooi en inspirerend voorbeeld. Moromoro is een samenwerking aangegaan met de kwekerij voor fruitbomen.

    ReplyDelete