Friday, January 28, 2011

Afrikaanse kleding en stof


De dag begint warm met 19 graden en loopt op naar 36 C graden. Er is veel wind, de deuren rammelen en blaadjes worden van de boom gerukt.
Met mama vroeg op weg naar de markt. Dit keer voor stof, basin gekleurd. 
Basin is een glanzende stof met een ingeweven pratroon. Hoe glanzender, hoe beter dit patroon te zien is. Er zijn verschillende kwaliteiten. De eerste kwaliteit kost al gauw 20.000 cfa voor 3 meter. De tweede kwaliteit kost 10.000 Cfa voor 3 meter. 

Waxstof voor een wikkeldoek kun je op straat kopen. Wax is een katoenen stof met patronen in vaak felle contrast kleuren. Malinezen kennen Nederland van de melk, de voetballers en van Vlisco. Vlisco is de beste kwaliteit in waxstof, die in Nederland, Helmond wordt gemaakt. Wax wordt verder gemaakt in Engeland, China en Afrika zelf. Ik zoek wax uit Ghana of Ivoorkust.
In de boetiek verkopen ze meestal per drie wikkeldoeken. Deze hoeveelheid stof is nodig voor een ensemble, een boubou (groot wijd gewaad), een wikkeldoek en een hoofddoek.
Veel borduurwerk op de top en pagne zijn nu populair
 In de middag kleding ontwerpen om naar de tailleur (kleermaker) te brengen. Het is niet eenvoudig om een tailleur te vinden die de ontwerpen begrijpt en kan uitvoeren. Het Afrikaanse system van kleding maken is anders dan de westerse. Een voordeel is date er vaak met grotere naden wordt gewerkt, waardoor kleding een maatje groter kan worden gemaakt. Een mooie vorm van duurzaamheid.
Veel tailleurs borduren de kleding met borduurmachines. Glanzende garens in heldere kleuren accentueren de versieringen van het borduurwerk. Met zilverdraad krijgt het extra allure.

No comments:

Post a Comment