De derde en laatste workshop van TGFC in het textiel museum in Tilburg.
De vijf lezingen vonden in de middag plaats.
Angela Jenkinson van Made-by heeft er drie lezingen gedaan over de benchmark tool van Made-by, katoen traditioneel of eco en waar je als ontwerper op kunt letten en over textiel gemaakt van cellulose vezels.
In de made-by film wordt op een helder en leuke wijze uitgelegd waar de organisatie voor staat.
De lezing van Piem Wirtz van V2 over wearable technologie biedt vooral inspiratie. Met innovatie van wearable technologie staat duurzaamheid en eco-vriendelijkheid niet op de eerste plaats. Toch zijn er voorbeelden waarbij technologische innovatie toepassingsmogelijkheden ook besparend zijn in energie. Het paddestoelen begraafkostuum van Rhim Lee is een mooi voorbeeld van verantwoording nemen van je eigen footprint wanneer je lichaam door is.
Ontwerpster Marina Toeters van by-wire.net is zelf op zoek gegaan naar de mogelijkheden om technologie toe te passen in innovatieve ontwerpen. Functionaliteit van garen, zoals lichtgevend, bacterie dodend geven de toepassing van het ontworpen kledingstuk een meerwaarde. Marina kijkt ook naar technologie als een tools om in de textiel industrie meer echo-vriendelijke processen en collecties te ontwerpen. Het is aan de ontwerper om bewuster de materialen te kiezen.
De lezing wordt afgesloten met de volgende boodschap voor ontwerpers:
blijf mooie producten maken, maar doe dit met betekenis, een visie en een lange termijn strategie in gedachte.
De lezingen hebben in ieder geval meer inzicht in mogelijkheden gegeven. Er is visie gedeeld en ondanks het competitie element is er ook een bewustzijn dat samenwerking belangrijk en nodig is om productie processen en materialen te innoveren, als ook om toepassingsmogelijkheden te vergroten voor verantwoorde en eco-vriendelijke ontwerpen.
No comments:
Post a Comment