Sunday, February 27, 2011

foto van de dag: reis niet afgerond



Niet alles is afgerond als je een dag eerder vliegt dan gepland.
Voor zaterdag staat nog een afspraak met Fatimata. Om te kijken hoe de sieraden zijn geworden en mee te nemen. Dat gaat niet mee. Langs de markt om meer Senegalese moromoro sieraden te halen bij Ramatou, kleding bij de tailleur (kleermaker) ophalen, mijn haar laten vlechten en rusten voor het vliegen is niet gelukt. En foto’s maken van degene die zich zo goed hebben ingezet om van dit Moromoro project in Mali een success te maken; mama Diop en Basty is niet gelukt. Dat is heel jammer.

Saturday, February 26, 2011

tussenstop in Casablanca


12 feb 2011 zaterdag

Na een goede reis op tijd om 5.00 uur geland in Casablanca. Een tussenstop van 6 uur kun je Casablanca in, 30 minuten rijden vanaf het vliegveld. Maar ik ben te moe en van werken komt ook niets. Blij als we mogen instappen om verder te reizen naar Amsterdam.
Vliegen over de straat van Gibraltar.  Om 15.00 geland in Amsterdam, waar het mistig is en slechts 6 graden.

terug naar Nederland


12 feb 2011 zaterdag

In de avond staan twee bezoekjes in Hypodrome (een wijk in Bamako) op het programma. Samen met Basty (partner voor Moromoro in Mali) met de taxi naar de eerste afspraak. Heerlijk Senegalese tjeb au dienne gegeten. Tjeb au dienne is rijst met vis. Tijdens het etentje ben ik gebeld vanuit Nederland met de mededeling dat ik straks moet vliegen en niet morgennacht. Okay, dus niet in de nacht van zaterdag op zondag, maar van vrijdag op zaterdag.
Een verwarring die vaker voorkomt met nachtvluchten.

Tip: let goed op de vertrekdatum bij nachtvluchten met het vliegtuig

Dan is het zaak om te gaan pakken. Bij Mama Diop ticket nagekeken en ja het is over een paar uur. Gelukkig heeft Basty mij geholpen met pakken en twee uur later om 0.00 uur was ik klaar voor vertrek.



Op de weg is het rustig in de nacht, maar bij de luchthaven zijn mensen in de weer. Amper uitgestapt staat er een man met kar klaar voor de bagage. Gelukkig mag Basty mee naar binnen. In de rij van de incheckbalie en tegelijkertijd een uitreiskaart invullen. E-ticket nummer omgezet in instapkaarten, baggage is door, dan rest nog afscheid van Basty. Een te vroeg afscheid van Mali, van Basty, van mama Diop en van de afspraken die nog staan, die Basty gaat overnemen. Het voelt ook raar alsof het ineens afgelopen is.

Thursday, February 24, 2011

foto van de dag: verkeersdrukte

Muso Kunda - musee de la femme


11 feb 2011 vrijdag

Na het zien van de website  http://www.museedelafemme.com  was het een doel om dit museum te bezoeken. Adres genoteerd en de weg gevraagd. Het was ver weg zei de taximan die een flinke prijs vroeg. Mama Diop ging mee.
Het was al laat in de middag als de brandende zon minder is. Nog 2 uur voor sluitingstijd. Om er te komen is een half uur. Dan blijkt dat het museum wordt verbouwd. Er staat niets over op de site op internet en er staat geen bord met deze medeling of waar ze naar toe zijn. De taximan blijkt aardig en hij vraagt het na. We rijden terug naar de wijk Hippodrome. Daar zou het museum ergens ondergebracht zijn bij de stichting Partage. Dat is niet eenvoudig te vinden zonder goed adres. De taximan geeft niet op. We vragen het links en rechts. Eindelijk komen we er aan. Nog een half uur voor sluitingstijd.


De stichting is nog open, maar van een museum is niets te zien. Heel jammer. Een  medewerker geeft het e-mail van het kantoor van Mme Adama Ba Konare. Ik wil haar graag ontmoeten. Zij is de oprichter van het museum, zet zich in voor vrouwen, is de vrouw van de voormalige president van Mali, Alpha Konare en het belangrijkste de schrijfster van het boekje Parfums du Mali. Over het laatste zou ik graag met haar hebben. Maar dat moet wachten tot een andere keer. InsjAllah, zoals ze het in Mali zeggen. Dat betekent met Gods wil.
 

Wednesday, February 23, 2011

zakjes voor moromoro





Op de markt wax locale gekocht om zakjes van te maken. Katoenen draad was niet makkelijk te vinden. Door de straten rijden kleermakers met een handnaaimachine achterop de fiets of ze lopen met hun naaimachine op het hoofd van deur tot deur, op zoek naar werk. Het naaiwerk van de zakjes wordt thuis gedaan. Het garen wordt op een andere markt door de kleermaker gehaald. Het garen wordt gebruikt als touwtjes waarmee het zakje dicht kan. En de zakjes zijn voor moromoro.

Tuesday, February 22, 2011

Nederlandse bedrijven in Mali


11 feb 2011 vrijdag

Nederlandse bedrijven in Mali zichtbaar aanwezig
 

foto van de dag: schemerstof


10 feb 2011 donderdag


op zoek naar de tabakomba boom


 
10 feb 2011 donderdag


Daouda vraagt rond of iemand een tabakombaboom weet te vinden. Dat is niet zo makkelijk, maar een van de jongens kent iemand die het wel weet. Deze man zoeken we op en hij rijdt mee om de weg te wijzen. We gaan de berg op en rijden langs pas aangelegde erven, huizen in aanbouw, langs kuddes koeien en verder tot we bovenop zijn. Dan keert Daouda de wagen en rijden we een stukje terug. Daar is het. Daar staat een inimini tabakomba boompje.

Daouda houdt van voetballen


10 feb 2011 donderdag


Daouda is gek op voetballen. Hij heeft een elftal onder zich. Als president van de vereniging van de voetbalclub van Dialakorodji, behartigd hij de belangen van de club. Hij zoekt een samenwerking met een buitenlandse club en ja als je Holland zegt, dan denken ze in Afrika gelijk aan voetbal. Waarom ook niet. Een samenwerking of sponsor met Nederland zou moeten kunnen. Er zijn immers genoeg Nederlandse bedrijven actief in Mali, zoals Shell en Bavaria.
En sponsoring kan simpelweg met kleding en schoenen of voetbalspellen voor de play-station, waar de jongens de regels van het voetbal leren.

vracht in de stof


10 feb 2011 donderdag





Vanaf de berg wordt veel hout en gras gehaald dat met een ezelkar, fiets, puch puch (iemand die kar duwd) of op het hoofd vervoerd wordt.

naar Dialakorodji


10 feb 2011 donderdag
Vandaag een reis in Bamako zelf naar een van de buitenwijken Dialakorodji. Daar woont Dauada en zijn familie. De wegen zijn nog niet helemaal klaar en het rode stof prikt in de neus. Blij dat ik mijn sjaal heb. Bij een wegomlegging rijden we dwars door een wijk, een vuilnisbelt en veel rotsblokken. Vastgelopen, maar geen nood, iedereen helpt een handje om de stenen weg te halen. En dan te zien dat busjes met passagiers deze weg ook rijden. Daar heb ik bewondering voor, ook al is het omdat er geen andere keus is. Er wordt veel gebouwd. Sommige huizen tegen de bergwand aan.  

lekkers uit Mali


10 feb 2011 donderdag


waaronder mango, sinasappels, cashewnoten, pain de sence (vrucht van de Baobab), zelfgemaakte lollies, zekene en tabakomba. De laatste is de vrucht waar moromoro accessoires van worden gemaakt.
 

Monday, February 21, 2011

foto van de dag: de bani rivier





kleding wassen in de Bani rivier

foto van de dag; vrouwen naar de markt


09 feb 2011 woensdag


stof tot verven


09 feb 2011 woensdag

In Mangnabougou wordt veel stof geverft. Basin stoffen zijn in damast geweven en hebben allerlei patronen in zich. Geverft worden deze patronen nog beter zichtbaar door licht en donker spel.


bij Fatimata in Mangnabougou


09 feb 2011 woensdag

Benieuwd wat Fatimata heeft gemaakt van de opdracht die we haar zaterdag hebben gegeven. Basty en ik gaan met de taxi naar Mangnabougou. Het is nog warm, iets van 35 graden.
 
In haar werkmand liggen allerlei benodigdheden. De kettingen, armbanden en oorbellen zitten in een tas. Het zit een beetje in de war en Basty halt ze uit elkaar. Het is best moeilijk voor Fatimata om andere vormen te maken. Kleine ronde en platte kraaltjes lukken het beste. Combinaties en verbindingen zijn goed gelukt, sommige zelfs verrassend.


Basty en ik doen mee met kralen maken. Het is een gemoedelijke en gezellige sfeer, terwijl kinderen nieuwsgierig kijken. Een meisje maakt atye, traditionele groene thee, en deelt de glaasjes rond.
We maken een keuze uit de kettingen en bestellen voor zaterdag van de vijf beste extra kettingen en armbanden. 

fakoye is het menu van de dag

09 feb 2011 woensdag


Alle ingredienten voor fakoye op de markt gekocht. Fakoye is een gerecht uit het noorden van Mali. Daar is woestijn en savanne. Het was de eerste keer om fakoye te proeven en leren maken. Het is een dikke groente saus met wat vlees. Het smaakt apart. Goed om te proberen, maar van mij wordt het geen favoriet.

foto van de dag: borduurwerk

08 feb 2011 dinsdag






Door mijn passie voor borduurwerk blijf ik kijken naar geborduurde doeken.

tip: cadeau in Afrika




Cadeautip: 
Als mensen in Afrika blij of tevreden zijn, dan kunnen ze heel spontaan een cadeau geven.
Aan de andere kant kan het zijn dan iemand iets heel mooi vindt dat je draagt of bij je hebt. Dan kun jij dat cadeau geven, maar alleen als je dit wilt 

moromoro accessoires chez Korotoum

08 feb 2011 dinsdag


Korotoum staat op marche artisanat in Bamako en verkoopt sieraden. De moromoro accessoires, die ze verkoopt zijn naturel of gemengd met glazen kraaltjes. De kettingen zijn allemaal in Malinese stijl heupketting, drie of vier strengen die op drie punten samenkomen me een grote kraal.

Korotoum is blij met een grote bestelling en geeft haar telefoonnummer en een cadeau. Basty, de compagnon van Moromoro in Mali weet de plek van Korotoum op de markt te vinden. 

Voorlopig hebben we nog niet genoeg vrouwen gevonden die moromoro accessoires maken. Dan is het contact met vrouwen op de markt belangrijk. Een goede handelsrelatie opbouwen is altijd handig en je weet nooit waar het je brengt.







Sunday, February 20, 2011

parfum naturel en/of chemisch


08 feb 2011 dinsdag

Kruidnagels zijn een natuurlijke geurstof. Ze worden heel als een ketting aan elkaar geregen. Als poeder wordt kruidnagel toegevoegd aan andere geurige poeders, zoals poeder van kenie. Deze peoder kun je in de punt van sjaal bewaren, altijd een lekker gurtje bij je.
Parfumflesjes op kenie. Kenie is een wortel met een frisse geur. Je kunt het ook kauwen voor een frisse mond. Parfums worden toegevoegd om de geur van de parfum te versterken en te varieren.

 

markt Bamako


08 feb 2011 dinsdag


Bij de markt van de artisanat (kunstnijverheid) in de stad wordt ook etenswaar verkocht zoals, groenten, uien, aardappels, vis, kruiden, vers en gedroogd fruit, mostert en blikken tomatenpuree 

foto van de dag: moromoro


07 feb 2011 maandag


Mais wordt door een molen vermalen tot meel.
Dat is ook nodig met de moromoropitten. Bij drie plekken waar een machine om te malen staat zijn de moromoropitten geweigerd. Door de moromoro pitten kan een geur achterblijven dat voor andere granen als gierst en mais een geur aan het meel geeft. 
Bij deze man mag het wel, aan het einde van de dag, zodat de geur niet overgaat op andere granen.
 

Bamako


07 feb 2011 maandag

Voor de eerste keer in de nacht gereist. In het donker reizen geeft meer risico, dus doe ik het bij voorkeur overdag. Om 4.00 met de bus van Somatra vertrokken naar Bamako. Een vermoeiend reis, je kunt niet goed slapen. Je hoofd wordt heen en weer geschud. Het is donker, dus iedereen dus zijn best om toch te slapen.
Blij om 7.30 in Bamako bij de garage van Somatra uit te stappen.



TIP: Bij het busstation vindt de taxi jou wel, alleen dan blijkt dat jij niet de enige client bent. Er volgen discusies over prijs. Houdt er rekening mee dat je met een taxi nog niet 1, 2, 3 weg bent

foto van de dag: Festival du Niger finale


06 feb 2011 zondag

  dansen in het water van de Niger

Festival sur le Niger - Mariam & Amadou


06 feb 2011 zondag

Afsluiting van het festival is het concert van Mariam en Amadou. Hun optreden is een succes. De nummers over Coulibaly en Diarra zijn in Segou speciaal. Segou is de stad waar veel mensen met de achternaam Coulibaly en Diarra wonen. Dit gaat ver terug in de rijke geschiedenis van deze stad.


Saturday, February 19, 2011

Festival sur le Niger.


06 feb 2011 zondag


foto: MR copywright 6 feb 2011

Traditionele muziek van de Bambara in traditionele kleding. Bamabara is een volk dat in Mali woont. Bambara is ook de voornaamste taal in Mali. Moromoro is de naam van de geurketting in het Bambara.

Tour de Segou


06 feb 2011 zondag

Heerlijk om op deze manier je reis opnieuw te beleven, zondag 2 weken geleden was ik nog in Segou. Een stad met veel historie, die aan de gebouwen van het administratieve deel af te zien zijn.

Langs de rivier de Niger ligt de cite administratief met veel koloniale gebouwen. Kenmerkend is de mix van europese en soudanese bouwstijl. Het gebouw voor de bogolan is nieuw gebouwd in soudanese stijl.

Killer Jeans - Manifesto to end sandblasting

Terug in Nederland betekent ook terug in de wereld
Internet thuis in plaats van Cyber
Dit is nieuws om te delen

Stop the Killer Jeans!
Sunday, 13 February 2011 17:56
Diesel, Dolce & Gabbana and Replay refuse a dialogue with the CCC to bring an end to sandblasting of jeans in their supply chains. The practice is known to kill sandblasting operators in the garments producing countries, and thousands of lives are at risk. For a complete list of brands that refuse to take immediate action on this urgent problem, see the list below.
Some major brands , such as Levi's, H&M and C&A have already abolished sandblast jeans in their collections. It's time we told the other ones that they should take their responsability!
Take action today, and write to these jeans brands to let them know you demand an end to the sandblasting of jeans right now!
20110214-sandblast-ua
Diesel, Dolce & Gabbana, Replay and others refuse any dialogue with the CCC to bring an end to sandblasting of jeans. The jeans finishing is known to kill sandblasting operators in the garments producing countries, and thousands of lives are at risk. For a complete list of brands that refuse to take immediate action on this urgent problem, see the list below.
Some major brands, such as Levi's, H&M and C&A, have already abolished sandblasted jeans in their collections. The others should take their responsability too!
Take action today, and write to these jeans brands to let them know we demand an end to sandblasted jeans right now!
Killer Jeans - Manifesto to end sandblasting

Monday, February 14, 2011

Happy Valentine

Moromoro accessoires

blog update moromoronews
Inventarisatie van alle moromoro accessoires
Evaluatie van de reis en behaalde doelen
inventarisatie contacten
archivering beeldmateriaal
dat zijn een aantal onderwerpen voor de komende weken

colors of Mali

Terug in Nederland, nat Nederland
Terug naar de hectiek van alle dag. Met warme herinneringen aan Mali, 
levenslessen en inspiratie om Moromoro 
verder vorm te geven

Friday, February 11, 2011

foto van de dag: Segou


 05 feb 2011 zaterdag



Moromoro accessoire - parfum du Mali


05 feb 2011 zaterdag

 


Parfums zijn er volop in Mali. Ze worden in huis in een aarden pot met houtskool verwarmd zodat de geur door het hele huis verspreiden kan. Er zijn natuurlijke parfums en parfums die geimporteerd worden.
Moromoro wordt ook vaak in een potjes bewaard met parfum erin om het nog beter te laten ruiken.
Op de markt staat een stand met parfum. De wierook is over de markt te ruiken en trekt klanten aan. Er is vanalles te koop. Natuurlijke parfums van wortels, parfum uit Senegal, flesjes uit India en Arabie. Aaan de zijkant staan grote potten met boeketten van takjes die een natuurlijke geur hebben. Bovenop schelpen als decoratie, soms kruidnagelen voor de geur. Het heeft een zachte zoete geur. Voor gebruik wordt er telkens wat parfum bij gedaan. Soms wordt zit er ook een moromoroketting om de takjes.

Festival de Segou - markt - katoen


05 feb 2011 zaterdag




In Mali wordt veel katoen verbouwd. Al eeuwen wordt het katoen handmatig gesponnen met een tol die ronddraaid. Op de markt staat een spinnenwiel gemaakt met een fietswiel om de katoenvezels makkelijker en sneller tot een egaal garen te spinnen.

Segou festival markt


05 feb 2011 zaterdag

Stands met locale producten, zoals gierst en andere graan producten, nectar van de baobabboom, bissap(hibiscusbloem)siroop, jam van mango en bissap, snoepjes van cocos en baobabvrucht.

foto van de dag: touareg


 04 feb 2011 vrijdag


Festival de Segou - avondconcerten




In de avond staat de kade van Segou vol met muziekliefhebbers. 
De line-up van vrijdagavond is goed. 
Te beginnen met Issa Bakayoko. Hij weet het publiek warm te maken. 
Toumani Diabaté & Symmetric Orchestra gooit er een schepje bovenop. Zijn zangers weten de harten van de inwoners van Segou te raken, die dansen en antwoord geven. 
Ismaïl Lo komt uit Sénégal en is mijn held. Zijn folknummers zijn rustig. Na het nummer Afrique, mon Afrique gaat hij verder met meer dansnummers en krijgt het publiek mee. 
Oumou Sangaré is de uitsmijter van de avond. Haar muziek blijft goed en ook zij gaat goed het publiek om.

Festival de Segou - Touareg muziek en dans


04 feb 2011 vrijdag


Touareg artiesten(een volk dat oorspronkelijk in meerdere Sarahalanden woont)  zitten in een kring. Vrouwen klappen, een muzikant speelt de N’goni (een instrument), een vrouw speelt drum op een waterkalabas en de mannen dansen in hun grote boubou’s
 

Festival de Segou - Mali


 
04 feb 2011 vrijdag


In de middag naar het festival. Er zijn optredens en er is een grote fair, een markt. De markt is voor iedereen toeganklijk. Tickets voor het festival worden verkocht.  Malinezen betalen een lokaal tarief, dat veel lager ligt dan het tarief voor touristen. Het festival wordt da nook goed bezocht door Malinezen. Controle is streng met kinderen, die mogen alleen met begeleiding het festival terrein op.
Meer info op de website:  http://festivalsegou.org

Busstation van Koutiala - Mali


04 feb 2011 vrijdag

Nog even snel thee drinken met Dabou Diarra bij de Maiga (plaats waar je aan een tafel brood en koffie of thee kunt nemen). Bagage wordt ingeladen. Dit keer reis ik met Bani transport, een bus met airco naar Segou. Dat is een stuk aangenamer reizen. Voorin hang teen TV en onderweg speelt de video van de populaire serie le roi de Segou (de koning van Segou).
 

afscheid van Dabou Diarra en familie


04 feb 2011 vrijdag

In de vroege frisse ochend wordt ik door iedereen uitgezwaaid. Kamoufo, en dan met links de hand geven betekent dat je elkaar weer terug wilt zien.
 

foto van de dag: markt in Koutiala

Oude en nieuwe moskee in Koutiala - Mali


03 feb 2011 donderdag